Bútor ápolás

A bútorok ápoláshoz célszerű természetes alapanyagú textíliát (pl. pamutot, gyapjút) vagy műanyag tollseprűt használni, mert ezek az elektrosztatikusság elvén működnek és magukhoz vonzzák a legapróbb porrészecskéket is.

Hogyan tisztítsam a bútoraim szövetét?

 

A napi szennyeződéseket rendszeres porszívózással és utána puha kefével, a simítási irányba történő átkeféléssel lehet eltüntetni. Esetenként nedves puha ruhával áttörölni a szövetet, hogy a szálak rugalmasságát megőrizzük.

A szennyeződéseket a lehető legrövidebb időn belül ki kell tisztítani. A folyadékokat első lépésben nedvszívó kendővel itassa fel, majd ezt követően kb. 30 C-os vízzel és semleges finom mosószerrel végezze el a tisztítást. Ne használjon háztartási tisztítószert, mert azok savakat tartalmaznak és megtámadják a szálakat. A tisztítószert soha sem a felületre kell önteni, hanem valamilyen tiszta, puha kendőre. A tisztítás előtt mindig ellenőrizze egy nem látható helyen, hogy a tisztítószer nem okoz-e színelváltozást. Tisztítás után mindig törölje át varrattól-varratig a felületen a szövetet nedves kendővel, hogy a foltszáradást elkerüljék. Ezután itassák fel egy száraz kendővel ismét a felületet, és várják meg a teljes száradást. Ezután újra át kell porszívózni, és csak ezután lehet használatba venni. Plüss anyagokat soha nem szabad oldószerrel kezelni, mert tönkreteszik a huzatot!

Bőrbútorokat mivel érdemes tisztítani?

 

A bőrt is ugyanúgy, mint a szövetet folyamatosan ápolni kell. A legnagyobb ellensége a por és a szárazság. Ezt megelőzhetjük, ha nem tesszük ki a felületet erős napfénysugárzásnak és a fűtési szezonban nem közvetlenül radiátorok mellé tesszük. A meleg levegő kiszárítja, repedezetté teszi a bőrt. Az ápolásnál az egyik legfontosabb, hogy rendszeresen elvégezzük, mivel ezzel jelentősen megnöveljük az élettartamát és az újszerűségét a bőrnek. Mind a bőrhöz, mind a nubukhoz külön be lehet szerezni speciális bútorápoló szettet. A por kiszárítja a bőrt, ezért hetente egyszer mindenképpen porszívózzuk át a teljes felületet. Itt is, mint a szöveteknél, csak kis szívóhatással és puha kárpittisztító fejjel végezzük a folyamatot. Ezután nedves kendővel át kell törölni, hogy a bőr minden pórusából eltávolítsuk a port.

Mosható szövetet, hogyan érdemes tisztítani?

 

Folt esetén nedvesítsen meg egy kendőt, és törölje le vele a foltot. Enyhe dörzsöléssel távolítható el a folt a pórusokból is. Kicsi szennyeződéseket bepermetezhet vízzel, s utána a fent leírtak alapján távolítsa el a foltot. Soha ne használjon folteltávolítót. Impregnálás vagy más kémiai termékek használata nem szükséges, hisz az NLF olyan anyag, mely rendkívüli ellenállással rendelkezik. A szennyeződések mindennaposak lehetnek, zsír- vagy fehérjetartalmúak, golyóstoll, csokoládé, ketchup, tej, vörösbor, gyümölcslé, elszíneződés – pl. a farmer -. Győződjön meg róla, hogy egy-egy mosás vagy folteltávolítás után az anyag valóban teljesen megszáradt-e. A folyadékot száraz, nedvszívó kendővel kell feltörölni. Rendszeresen, legalább hetente porszívózza és törölje le bútorát. Ehhez a porszívó megfelelő keféjét és a megfelelő szívóerejét használja.

 

2016 © Érdi Kárpitos - Minden jog fenntartva